Dersi derste öğren. Bir bilginin yarıdan fazlası derste öğrenilir. Anlamadığınız yerlerde öğretmenl

Dersi derste öğren. Bir bilginin yarıdan fazlası derste öğrenilir. Anlamadığınız yerlerde öğretmenl
Yeterki iste! Her yerde öğrenir, her yerde öğretirsin...

8 Eylül 2012 Cumartesi

66 aylık çocuklarını okula göndermek istemeyen aileler, ilk ders zilinin çalacağı pazartesiden önce çocuklarına ‘eğitime elverişli değil’ raporu almak için hastanelere koştu, kliniklerde uzun sıralar oluştu.

66 aylık çocuklarını okula göndermek istemeyen veliler, ilkokullarda uyum eğitimi başlamadan önceki son iş gününde rapor alabilmek için has

tanelere akın etti. Bazı hastanelerin koridorlarına sabahın erken saatlerinde psikiyatri ve pediatri kliniklerinde kayıtların dolduğuna ilişkin notlar asılırken, AK Parti seçmeninin yoğun olduğu bazı ilçelerdeki hastanelere rapor için hiç talep gelmediği ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), velilerin, aldıkları raporları kasım ayı sonuna kadar okul müdürlüklerine teslim edebileceklerini bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 66 aylık çocuğunu okula göndermek istemediği için rapor alan velilere, “Rapor ihanettir. Niye evladım ‘gerizekalı’ diyorlar” şeklindeki eleştirisinin hastanelerdeki rapor kuyruklarına etkisi olmadı.

SABAHTAN SIRAYA GİRDİLER

66 aylıklar, ilkokullarda uyum eğitimine alınmadan önceki son iş gününde yine hastaneleri doldurdu. Ankara’da merkeze yakın bazı hastanelerin koridorlarına sabahın erken saatlerinde psikiyatri ve pediatri kliniklerinde kayıtların dolduğuna ilişkin notlar asıldı. Bazı veliler, bakanlığın istediği sağlık raporunu her hastanenin vermediğini öne sürüldü.

‘OĞLUM İÇİN KORKUYORUM’

Çocuğuna rapor almak için saatlerce kuyruk bekleyen Gökhan Otman, neden rapor almak istediğini şöyle anlattı:

“Çocuğum, tuvaleti geldiğinde bazen söyleyemiyor bile. Kıvranıp dururken yakalıyorum. ‘Senin tuvaletin mi var?’ diye sorunca söylüyor. Oğlumun kaydolduğu okulun müdürü ile konuştuk. Aynı sınıfta oğlumdan 21 ay büyük çocuklar da olacakmış. Öğretmenlerin teneffüste sınıftan ayrılmayacağını, çocuklara göz kulak olunacağını söyledi. Ama bu mümkün olabilir mi? Hem öğretmen açısından hem öğrenci açısından. Oğlum çok küçük kalacak sınıfta. Diğer çocukların oğluma kötü davranmalarından, onu ezmelerinden korkuyorum.”

‘KIZIM DAHA ÇOK KÜÇÜK’

Rapor almak için bekleyen bir başka veli Canaydın Bekar ise, “Yeğenim ile kızımın arasında 2 yaş fark var. İkisi de bu yıl okula başlayacak. Gelişimlerine bakıyorum, kızım henüz çok küçük. Bu yıl okulu başarabileceğini düşünmüyorum. Kızımı evde zaptedemiyorum. O tahta sıralarda oturmasını nasıl bekleyebilirim?” diye konuştu.

Milliyet

Okulun İlk Haftası İçin 8 Öneri

Okulun İlk Haftası İçin 8 Öneri


Anne babasını bırakmak istemeyen çocuklar ve bu duruma dayanamayan veliler… Okulun ilk günlerinde ciddi problemler yaşayan ve bunlarla doğru şekilde başa çıkamayan aileler ileride de benzer sorunlarla karşılaşabiliyor.

Çocuğun okula başlama sürecinde rahat olması ya da yaşadığı sorunları kolayca atlatabilmesi hem çocuk hem de aile için önemli bir uyum göstergesi.

Bazıları tarafından çocuk şımarıklığı gibi nitelendirilen bu hareketler zaman geçtikçe azalmak yerine artabiliyor. Özellikle okulun ilk günlerinde sadece çocuğun değil tüm ailenin davranışlarına özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde küçük gibi görünen bu sorunlar ileriki dönemde psikolojik sorunlar olarak çocuğun karşısına çıkabiliyor. Bu durumda da en önemli görev anne babalara düşüyor. Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Emel Bellibaş, okulun ilk haftasının rahat atlatılmasını sağlayacak önerileri şöyle soralıyor:

1- Çocuğunuzun endişelerini saçma bulmayın: Okula ilk kez gidecek çocuğun bu durumdan endişe duyması ve çekingenlik göstermesi çok doğal. Öncelikle onun yaşadıklarını anlayıp bu durumu "saçma” bulmadığınızı ona anlatın. Okulu çocuğunuzun büyümesiyle ve artık eğitime hazır hale geldiğiyle ilişkilendirin; ona,"Artık okula gidecek kadar büyüdün, bu beni çok sevindiriyor" tarzında güzel ve rahatlatıcı cümleler kurun.

2- Önce kendinizi hazır hissedin: Çocuğunuzun okul dönemi geldiğinde önce sizin buna hazır olmanız gerekiyor. Unutmayın ki sizin ruh sağlığınız en az çocuğunuzunki kadar önemli. "Bu haliyle okulda ne yapacak? Ezerler onu" ya da "Benden nasıl ayrılacak? Hiç ayrılmadık ki…" şeklindeki endişelerinizi ve ayrılma sürecindeki zorlukları çocuğa yansıtmanız uyum sürecini zorlaştırıyor.

3- Okula başlamadan önce yemek ve uyku saatlerini düzene sokun: Okul hazırlığınızı son güne bırakmayın. Mümkünse okul başlamadan bir süre önce çocuğunuza okula gideceğini söyleyin. Ayrıca çocuğunuzun yemek ve uyku saatlerini de düzene sokun. Okul öncesi dönemde çocuklar, canları istediğinde yemek yiyor, uykuları geldiğinde yatağa gidiyorlar. Okulun başlamasıyla birlikte çocuk bir sürü kuralla karşı karşıya kalıyor. Karşılaştığı bu kurallar onu strese sokuyor. Çocuğun bu stresini azaltmak için okula başlamadan önce belli saatlerde yemek yeme, oda toplama, televizyon izleme ve uyku gibi ihtiyaçlarını düzene sokun.

4- Çocuğunuzu ilk gün mutlaka okula gönderin: Okulun ilk haftasına sarkan tatil planları yapmayın. İlk gün çocuğun okulda bulunması çok önemli. Başlangıçta diğer çocuklarla benzer duyguları yaşadığını görmek çocuğu rahatlatıyor.

5- Okulun ilk günlerinde çocuğa çok kalabalık eşlik etmeyin: Okulun ilk günlerinde çocuğa anne veya baba eşlik edebiliyor. Ancak anneanne, babaanne ya da dedelerin de okula gelmesi anlaşılır bir durum olmakla birlikte çocuk açısından çok doğru değil. Bir çocuğun başında altı- yedi erişkinin olması durumu doğal olmaktan çıkarır. Ayrıca çocuğa aşırı özen göstermek okula uyumunu zorlaştırabilir.

6- Okula gitmeyi pazarlık konusu haline getirmeyin: Çocuk okula gitmek konusunda isteksiz de olsa bunun mümkün olmadığını belirtin. Bu durumu bir pazarlık konusu haline getirmesine izin vermeyin.

7- İlk günler okul bitiş saatinden biraz erken okula gidin: İlk günlerde bitiş saatinden biraz önce okulda olmanız çocuğunuzun kaygılanmasını engelliyor. Hatta öğretmeninden izin alıp çocuğunuzu zil çalmadan biraz önce de okuldan alabilirsiniz. Gecikecekseniz ya da onu okuldan bir başkası alacaksa bunu açıkça söylemekten çekinmeyin. Oyun kurmak, yalan söylemek belki o günü kurtarıyor. Ancak uzun vadede iletişiminizi bozuyor.

8- Çocuğunuz okula gittiği için onu ödüllendirmeyin: Hiç kuşkusuz bir ebeveyn için çocuğu öğretmenine emanet edip okuldan uzaklaşabilmek çok da kolay değil. Bunu çocuğunuza hissettirmeyin. Veda anını uzatmayın ve durup durup sarılmaları sınırlandırın. Okula gittiği için çocuğunuzu asla ödüllendirmeyin. Sadece çocuğunuzun gerçekten büyüdüğünü gördüğünüzü, onunla gurur duyduğunuzu ve her zaman yanında olacağınızı ona anımsatın.
BU DAVRANIŞLARDAN KAÇININ!
- Çocuğunuzun sorularını cevapsız bırakmayın: Gerekli olan açıklamaları mutlaka yapın. Çocuğun sorularına yanıt vermemek, konuyu yok saymak veya ertelemek çocuğun kafasındaki soru işaretlerini daha da artırıyor.
- Çocuğunuza acımayın. Çocuğunuza “Okula gitmek zorunlu. Biz de seni aslında onun için okula gönderiyoruz.” tarzında bir düşünceniz olduğunu asla yansıtmayın.
- Onun için endişelenmeyi bırakın. Yoğun endişe yaşamanız çocuğunuzun da endişe duymasına neden olabiliyor.
- Çocuğunuzu rahatlatmak adına fazla ve gereksiz ayrıntılara girmeyin.
- Okulu gereksiz ve zamansız ziyaret etmeyin. Fazla yapılan ziyaretleri öğretmenleri de huzursuz edebiliyor.

- Okuldan korkan ya da okul söz konusu olduğunda sıkıntı duyan, karnı ağrıyan, bulantı veya kusması olan çocuğu bu yakınmaları nedeniyle okula göndermemezlik yapmayın.
- Organik bir sorunu olmamasına rağmen uzun raporlar almayın. Çocuk rahatlasın diye uzun tatillere götürmeyin.
- Çocuğunuzun okul korkusuyla dalga geçmeyin. "Evet haklısın, orada koca koca canavarlar var, belki de seni yerler" gibi cümlelerle hem çocuğun durumunu anlamadığınızı göstermiş olur hem de korkuyu pekiştirirsiniz.

ERGENLİK DÖNEMİ SORUNLARINA NEDEN OLABİLİR
Çocuğun okula devamının sağlanamaması, akademik, sosyal ve duygusal gelişiminde sorunlar yaşamasına neden olabiliyor. Çocuğunuz okula gitmediğinde zihinsel kapasitesini geliştiremiyor, temel akademik becerileri kazanamıyor. Ayrıca sosyal yönden de sorunlar yaşıyor. Yaşıtlarıyla sağlıklı ilişki kurmakta zorlanabiliyor. Öğretmeni ve okuldaki diğer erişkinlerle uyum sağlayamaması, ebeveynleri dışındaki erişkinlerle de ilişki kurmamasına neden olabiliyor. Bu uyumsuzluk ergenlik döneminde de iletişim kuramama sorunuyla yeniden gündeme gelebiliyor.

Okuldan, sosyal çevreden uzaklaşan çocuk bir süre sonra performans kaygısı yaşayabiliyor, içe dönüklüğü artabiliyor, kendine akademik hedefler koymaktan kaçınıyor ya da hedeflerini küçültüyor. Yalnızlık duygusunda artışla birlikte evden çıkmayan, internete bağımlı ergenler halini alabiliyorlar. Vücut algılarında bozulmalar, yeme bozuklukları, obezite, öfke patlamaları da bu çocuklarda sık görülüyor.

ntvmsnbc